Tour de ski summering

Jag summerar på detta sätt att jag skriver först vilken etapp det är, sedan herrar och damer och fyller sedan i det jag ska skriva om det. Om ni inte förstår så märker ni nog hur jag menar. Namn står i kursiv textstil!

ETAPP 1 - Prolog(3,75/2,5km fristil)!
Herrar:
Herrarnas prolog vanns av Petter Northug, tätt följd av Dario Cologna som var 0,7s efter honom, trea kom Maurice Manificat som var 4s efter Northug. Bäste svensk var Marcus Hellner som snöpligt nog var 4:a, 5,6s efter Northug. Jag tyckte gott att han skulle ha fått komma 3:a men om det är till någon liten, liten tröst så var han iallafall snabbast vid första mellantiden. Dock var det inga bonus sekunder han tjänade på att var först där.
Damer:
På damsidan hade Sverige mer tur/skicklighet och där kom Hanna Brodin 3:a, 4s efter segraren Justyna Kowalczyk, 2:a det blev Marit Björgen som var 0,4s efter Kowalczyk. Jag tyckte det var riktigt bra gjort av Hanna Brodin, distansen var ju i och för sig inte den längsta men sen så är ju Hanna Brodin framför allt en sprinter.
Från vänster: Dario Cologna, Petter Northug och Maurice Manificat.


ETAPPEN 2 - Jaktstart(15/10km klassiskt)
Herrar:
Vinnaren av herrarnas jakt start över 15km vanns av Axel Teichmann efter att fler åkare hade ramlat precis utanför upploppet men han klarade sig igenom det eftersom han var före alla som föll och vann då. Utgången hade kanske sett annorlunda ut om inte fler åkar ramlat. 2:a, det blev Petter Northug som var 2,3s efter och 3:a blev Dario Cologna som var 2,9s efter Axel Teichmann. Vem som blev bäste svensk har jag tyvärr inte hittat några uppgifter på men ingen svensk var topp 10.
Damer:
Damernas 10km jaktstart vanns av Justyna Kowalczyk som var 0,2s före 2:an Therese Johaug och 7,1s före 3:an Marit Björgen. Inte heller här har jag hittat några uppgifter på vem som var bäste svensk och på villken plats den kom. Alltså var det ingen svensk topp 10 här heller.

ETAPP 3 - Sprint(1,2km klassiskt)
Herrar:
Den klassiska sprinten var helt i rysk dominans med 4 ryssar bland de 5 fränsta. Vann, det gjorde Nikita Krjukov, 2:a blev Aleksej Petuchov och 3:a vart Nikolaj Morilov. Bäste svensk var Marcus Hellner som var 9:a, en annan svensk som var högt uppe var Teodor Peterson som vart 10:a.
Damer:
I sprinten vart det Justyna Kowalczyks tredje raka etappseger. 2:a Marit Björgen och 3:a blev Astrid Jacobsen. Bästa svensk blev Ida Ingemarsdotter som kom 5:a och även på damsidan var det en till svensk som placerade sig högt, Charlotte Kalla blev 8:a.

ETAPP 4 - Skiathlon(10+10km/5+5km Klassiskt/Fristil)
Herrar:
För andra gången i touren så vann Petter Northug, han vann dock inte med mycket denna gång, han var endast 0,3s före 2:an Dario Cologna och 0,6s före 3:an Maksim Vylegzjanin. Bästa svensk på distansen var Marcus Hellner som för andra gången hittills i touren kommer 4:a, 1,5s efter Petter.
Damer:
För första gången hittills i touren så får Marit Björgen vinna, hon vinner 1,6s före 2:an Justyna Kowaczyk och 1,8s för 3:an Therese Johaug. Bäste svenska var Chalotte Kalla som åkte in på en 6:e plats, 45,6s efter segraren Marit Björgen.
Från vänster: Justyna Kowalczyk, Marit Björgen & Therese Johaug. Bild från Otepää, Estland.

ETAPP 5 - 5km/3km klassiskt
Herrar:
I detta korta lopp vart det rysk seger i form av Alexandr Legkov som var 1,7s före 2:an Eldar Rönning och 2,0s före Dario Cologna. Jag har tyvärr inte hittat några uppgifter på vilken plats den bästa sensken kom men de flesta svenskarna hade inte så bra skidor(hade inte lyckats med vallningen).
Damer:
Damernas korta lopp vanns av Marit Björgen, 3,9s före Justyna Kowalczyk och hela 15,1s före Astrid Jacobsen. Inte heller här har jag hittat några uppgifter på vilken plats den bästa svenskan kom men inte heller damerna hade de bästa skidorna.

ETAPP 6 - Sprint(Fristil)
Herrar:
Vinnaren av herrarnas fristils sprint blev Nikolaj Morilov, 2:a blev Petter Northug och 3:a det blev Dario Cologna. Den 2 bästa svenskarna var sprint specialisterna Emil Jönsson(8:a) och Teodor Pettersson(9:a). Emil Jönsson föll i den klassiska sprint och hade han inte gjort det hade han säkert placerat sig högt där med! Marcus Hellner hade väldig otur och lyckades fastna med skidan i lössnön men tog sig upp till ledningen igen efter en stor kraft insatas, senare tappade han och tog sig inte vidare.
Damer:
Marit Björgen tog sin tredje raka etappseger genom att vinna damernas fristils sprint. 2:a blev Kickan Randall och 3:a Justyna Kowalczyk. Jag har inte heller här hittat några uppgifter på vilken plats den bästa svenskan kom.

ETAPP 7 - Jaktstart(35km/15km fristil)
Herrar:
Dario Cologna vann helt ohotad. 2:a blev Petter Northug efter en omdiskuterad "omkörning" precis innan upplppet, han var 1.15,8s efter. 3:a blev Aleksandr Legkov som var 1.16,4s efter. Bäste svensk vart Marcus Hellner som vart 5:a, 1.17,2s efter Dario.
Damer:
Vinnaren av damernas långlopp vart Marit Björgen som tog ännu en seger strax före Justyna Kowalczyk som var 2,0s efter. 3:1 vart Therese Johaug som var desto längre efter, hon var 3.16,9s efter Marit. Charlotte Kalla var den bästa svenskan i detta lopp och blev 7:a, 4.58,8s efter.

ETAPP 8 - Masstart(20km/10km klassiskt)
Herrar:
Vinnare i herrarnas masstart över 20km blev Eldar Rönning, han vann 1,1s före 2:an Alex Harvey och 1,3s före 3:an Dario Cologna. Marcus Hellner blev åter igen bästa svensk och åkte in på en 11:e plats, 8,6s efter Eldar Rönning.
Damer:
I damernas masstart över 10km så gjorde Charlotte Kalla en riktigt bra insats när hon blev bästa svenska genom att åka in på en 3:e plats, 31,0s efter Justyna Kowalczyk som vann. 2:a blev Marit Björgen som var 7,5s efter Justyna Kowalczyk.

ETAPP 9 - The finale climb!(9km klättring i fristil, jaktstart)
Herrar:
Snabbast av herrarna upp i backen var Aleksandr Legkov som tog sig upp på 30.38,2s. Endast 0,1s långsamare var 2:an Maurice Manificat. 3:a och snabbast av svenskarna var Marcus Hellner, han var endast 1,7s långsamare än Aleksandr Legkov.
Damer:
Therese Johaug var för andra året i rad snabbast upp i backen av damerna. Hon tog sig upp på 34.17,7s. 2:a blev Justyna Kowalczyk, hon var 51,3s långsamare än Therese Johaug. 3:a var Marit Björgen som var 1.08,0s långsamare. Vem som var snabbaste svenska har jag tyvärr inte hittat några uppgifter på.

Från vänster till höger: Marcus Hellner(2:a), Dario Cologna(1:a) & Petter Northug(3:a). Bildkälla.
SLUTRESULTAT!
Herrar:
1. Dario Cologna.
2. Marcus Hellner.
3. Petter Northug.
Damer:
1. Justyna Kowalczyk.
2. Marit Björgen.
3. Therese Johaug.

Nu efter mycket om men så är den äntligen klar. Hoppas ni orkar läsa igenom det! :)
Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Headerbilder från Wallpapers Wide